BOLIG, KJØP, SALG, BOLIGKJØP

Et hjem i Østen

Flagg ARTIKKEL 06-08-08 ~2 minutters lesing · 416 ord

Dette er kanskje også grunnen til at stadig flere nordmenn å øynene opp for Tyrkia som vertsland for ferieboligen, ikke kun som charterdestinasjon. Tidligere har landet hatt rykte på seg for å være nærmest som en avløser for Bulgaria når Sunny Beach har vært fullpakket til smertegrensen, men dette er i ferd med å endres.

– Tyrkia har en spennende kultur og atmosfære i tillegg til et stabilt klima og et fantastisk kjøkken. Det er det etterhvert mange nordmenn som vet å sette pris på, sier Lillian Solaas, salgssjef i Tyrkiahus.

Tørt og grønt

Tyrkias historie strekker seg svært langt tilbake i tid. Eufrat- og Tigrisdalen har hatt jordbruk lenger enn noe annet sted på jorda. Restene av noen av verdens eldste byer er funnet i Tyrkia, og leirtavler med kileskrift og hieroglyfer funnet under utgravninger i Tyrkia, hører til de tidligste eksempler på skrift. Det er lett å la seg fascinere av det krystallklare vannet langs hvite strender, kombinert med den storslåtte villskap i fjellene som vokter de frodige, grønne dalene.

– Nordmenn har trodd at de må til Spania for å slikke sol store deler av året. Men i Tyrkia er det hele ni sommermåneder i året, og selv i januar faller ikke temperaturen under ni grader, sier Solaas.

Prisen

Noe av det beste med å kjøpe bolig i Tyrkia er prisen. Nivået på leiligheter ligger omtrent der det gjorde i Spania for 15-20 år siden. Samtidig som det generelle prisnivået på mat, drikke, klær, ja det meste, ligger langt under hva vi er vant med fra Spania, Frankrike, Italia, Hellas og Portugal.

– Kvadratmeterprisen ligger på mellom 7 000- og11 000, og når du først bor der, klarer du deg lenge med to tusen kroner i måneden. Dette er da medberegnet maten du spiser ute på restaurant, og den du tilbereder selv av ferske råvarer fra markedet, sier Solaas.

For hyggelige

Nordmenns syn på tyrkere som innpåslitne og slitsomme er i tillegg til religionen, det som har hindret mange i å kjøpe bolig her, tror Solaas. Men denne

oppfatningen endrer seg bare man forstår litt mer, mener hun.

– Tyrkere er generelt utrolig hyggelige. Men nettopp fordi de er så hyggelige og imøtekommende, tror vi straks at de vil oss noe spesielt. Det tar ikke lang tid før du skjønner at de bare er slik. Og om du vil, blir du med og drikker te eller kaffe og slarver litt. Tyrkere er flinke til å huske ansikter, og du får snart mange kjente.