BOLIG, KJØP, SALG, BOLIGKJØP, FERIEBOLIGER, VILLAER

Idyll for under en halv million

Flagg ARTIKKEL 25-04-10 ~3 minutters lesing · 470 ord

Matkurven er pakket. GPS’en er innstilt. Internettsidene er printet ut. Så gjerntår bare enda en dags utflukt i det skånske.

Humøret er på topp. Eller rettere sagt: På topp igjen. Forrige helgs rundtur bød på flere håpløse småhus eller ”stugor” og kulminerte med opplysningene om at et lilte drømmehus var ute i en budrunde, og allerede nå var nådd mye høyere opp end hva Jonatan og Stine ville betale for et fritidshus i Sverige.

Men hus er det heldigvis mange av, selv om den relativt korte erfaringen allerede viser at internettsider er populære utstillingsvinduer.

Denne lørdagen har de satt kursen satt mod Huaröd syd for Kristianstad, godt og vel halvannen times kjøretur fra København. Her skulle det ligge et lilte superromantisk rødt hus med små hjerter i skoddene og en rislende bekk i bakhagen. Som siste hus på en stikkvei med landsbyens utendørs badeanlegg som nærmeste nabo, og kyr som gresser like ved siden av. Jo, forhåpningene er store.

Huset i Huaröd viser seg å passe helt perfekt inn i drømmen. Det er et lite hus. Et lite rødt hus til 550.000 svenske kroner. Og det er akkurat så velholdt som det står i beskrivelsen på nettet. Det krever med andre ord ikke en større renovering. Det ligger avsides uten å være isolert og omringet av vakker natur.

På slaget 14 tropper eiendomsmegler Göran Carlsson opp som avtalt. Men da har vi allerede lusket rundt i en halv times tid og kikket inn av vinderne, så forventningene er på vei oppover.

Et nærmere kikk inne i huset skuffer heller ikke. Med et kjøkken, et toalett og en mikroskopisk stue i første etasje og to små soverom i andre etasje. Med bad og verksted i kjelleren og en romslig gjestehytte med fire soveplasser. I hagen ligger en utendørsstue med skyvedører og vinduer og en rislende bekk som skaper en fantastisk lydkulisse.

Huset tilhører presten i byen. Han er litt oppe i årene og har nå valgt å flytte sammen med kona som bor i et annet hus i den lille byen. Det hele er flott og veldig godt vedlikeholdt. Som Stine sier: ”Alt som skal gjøres her kan vi klare med en pensel og litt maling.”

  • Vil dere ikke se det en gang til, spør eiendomsmegleren. Mest for syns skyld tar paret enda en runde. Men beslutningen er for lengst tatt. Dette er huset.

  • Ja visst, sier Göran Carlsson lettere nølende. Men en annen familie har faktisk allerede tilbudt seg å betale den annonserte prisen, så hvis huset skal på danske hender, må Jonatan og Stine by over.

Det er hel vanlig svensk praksis at eiendomsmegleren, som her både er kjøpers og selgers mann, fungerer som budbringer med pristilbud til selgeren. Og når prisen når op på 580.000 kr. gir den svenske familien opp.

Første, annen, tredje gang…og huset er solgt.