I Spania har boligprisene i følge kredittvurderingsinstituttet Standard & Poor’s gått ned med 25 prosent bare i første kvartal av 2008. Markedet for ferieboliger i utlandet minner mest om aksjemarkedet her hjemme i 2008. I de landene som danskene drømmer mest om å kjøpe feriebolig i, har boligprisene i flere tilfeller gått ned med mellom 20 og 40 prosent.
Danskene interesserer seg i høyere og høyere grad for å kjøpe feriebolig i fjerne og eksotiske land, men de fleste drømmer fortsatt om en hacienda på det europeiske kontinentet. Og her stuper boligprisene for tiden. Mest av alt i haciendaens hjemland, Spania. Samtidig har boligene i amerikanske Florida som er et av de nye områdene på menyen hos de ferieboligglade danskene faldt med 40 prosent. Heretter følger Alanya i Tyrkia og visse områder på den spanske solkysten som har falt med 30 prosent, mens det har blitt 20 prosent billigere å kalde seg eier av en gård i Sverige eller en feriebolig i bulgarske Sunny Beach.
Noen av unntakene er tilsynelatende Sør-Frankrike, hvor det meldes at boligprisene ligger noenlunde stabilt. I Berlin stiger prisene, og i Dubai i de Forenede Arabiske Emiratene som er enda et av de nye stedene på danskenes ferieboligkartet, fortelles det om årlige stigninger på 25-30 prosent.
Mange sannheter
Det er bare til å få reisesyke av alle de opp og nedturer, som boligprisene tar. Og selv om de fleste turene går nedover, er det kanskje grunn til å huske det gamle rådet mod kvalme: Hold blikket fast rettet mod horisonten, og bevar roen.
Det kommer nemlig veldig mange meldinger om kraftige utsving i husprisene både i det ene og det andre landet. Men noen ganger peker meldingene i vidt forskjellige retninger, selv om de handler om det samme landet.
Et eksempel er Bulgaria, som i 2007 satte ikke mindre enn verdensrekord i prisstigninger på boliger. Det skjedde ifølge Global Property Guide med et prishopp på 30,59 prosent. Det er unektelig noe annet end meldingen om prisfaldet på 20 prosent i Sunny Beach. Et annet eksempel er den spanske solkysten, hvor prisene steg i første kvartal av 2008 i følge Erik Urskov, visedirektør i Nykredit. Forøvrig etter at de samme prisene hadde gått opp med 4,8 prosent i 2007. Det skal også sies at prisstigningene på boligene i Spania har ligget i den europeiske toppen sett over de siste ti årene.
I Florida har prisene falt mest i den sydlige delen, og generelt fordeler prisfallene på boligene seg mildt sagt ujevnt. Boligene i Miami-Dade County, som millionbyen Miami ligger i, har i gjennomsnitt falt med hele 37 prosent. Samtidig har South Beach-området, som også ligger i Miami-Dade County kun hatt et prisfall på 7,7 prosent. I tillegg må det nevnes at de litt større ferieboligene ikke har faldt så mye i pris i solskinnsstaten.
Et bjørne-marked
Forvirret, om så på et høyere plan? Nåvel. Det er turbulente tider for boligmarkedene i Europa, og i store dele av verden også for den sags skyld. Det er et ”bear market” - bjørnemarked, som børshandlerene vil si. Og i et ”bear market” er det flest, som foretrekker å gå ut, det vil si selge. Ofte fordi de frykter ytterligere fall. Men er det ikke ofte de som taper penger? Og er det ikke også nettopp mange av de som ønsker å gå inn, det vil si å kjøpe, på et ”bear market”, som ender med å gjøre en god handel?
Det store spørsmålet er selvfølgelig om boligprisene vil fortsætte med å falle eller ikke. Ingen kan vite det med sikkerhet. Ikke en gang en ekspert. Men skal de 800.000 danskene som drømmer om å kjøpe en bolig i utlandet bare la være med å realisere drømmen sin eller i det minste vente med det? Overhodet ikke. Det generelle bildet er jo at boligprisene faller mange steder. Og så er det vel alt annet bare en ekstra god grunn til å kjøpe. Prisfall som allerede har funnet sted er en gave til kjøperne. En gave, som ingen noen gang kan ta fra dem igjen. Ikke en gang skattevesenet.
Hvor skal du kjøpe?
Hvis ferieboligen i utlandet først og fremst skal være til eget bruk, gjelder det å kjøpe det stedet som interesserer deg og hvor du trives best og eventuelt slapper best av. Da er det mindre viktig, om prisene går den ene veien eller den andre for tiden. Boligen skal jo ikke selges i den nærmeste fremtid. Hvis ferieboligen først og fremst er en investering, må overveielsene om prisutviklingen bety mye mer. Her kan det ene rådet i prinsippet være like godt som det andre. Men ”aksjonær-rådet” er ofte at du skal kjøpe der hvor du får den største gaven. Altså der hvor boligene har gått mest ned i pris.
I begge tilfellene gjelder det selvfølgelig at en må holde øye med hvordan prisutviklingen har vært frem til i dag, i detaljer. Det vil si i lokalområdet, for den aktuelle boligtypen og så videre.
Ingen kjenner fremtiden, men det er alltid godt å kjenne historien og aktuelle fakta, så du ikke ender opp med å betale for mye for ferieboligen i utlandet, fordi du mangler viten om nåtiden.