BOLIG, KJØP, SALG, BOLIGKJØP, LEILIGHETER

Den nye solkysten

Flagg ARTIKKEL 31-08-08 ~6 minutters lesing · 1178 ord

Dampende jungel, rytmisk pulserende byer og 7367 kilometer med perfekte strender. I Brasil er det plass til flere enn B-gjengen.

Topper du merittlisten med sambarytmer, sjenerøse drinker, eksotisk kjøkken, rimelige priser og store smil, er det lett å forstå hva som lokker nordmenn og andre solhungrige til å innlate seg på noe så tilsynelatende strabasiøst som leilighetskjøp på den andre siden av dammen. Verdens femte største land, den tidligere portugisiske kolonien Brasil, har evnen til å forhekse.

– Jeg har reist mye rundt i verden, men må si at Brasil er helt unikt. Du har paradisiske strender som perler på en snor, palmer, klipper, delfinbukter, korallrev, og et helt fantastisk klima. Og ikke minst råder det en helt annen stemning her enn hjemme. Menneskene er så varme og imøtekommende, sier Frank Gjesvold fra Norsk Megling AS.

Stol på en kjenner

Blant dem som fulgte Gjesvolds råd lenge før han måtte gi det, er Narve Thoresen. Han og kona Aase kjøpte leilighet i Buzios, ikke langt fra Natal, for to år siden. Og før kjøpet hadde Thoresen gjort hjemmeleksen sin. Han gikk igjennom både utbygger og selgers kredittverdighet og likviditet, samt gjorde seg opp et personlig inntrykk av personene han handlet med.

– Til slutt handlet jeg på den gode mavefølelsen. Noen av våre venner har stilt seg undrende til at vårt valg av feriebolig-land falt på Brasil, men Aase og jeg har ikke angret en dag. Vi kommer til å bli gode Brasil- ambassadører, sier Thoresen.

– Hva er vel elleve timer?

Drammens-ekteparet var på jakt etter et eget sted der de kunne tilbringe lengre perioder, særlig med tanke på nær forestående pensjonsalder.

Valget falt på Brasil og Natal-området på grunn av klimaet og værsesongene. Den lange flyturen gjør de ikke noe nummer ut av.

– Elleve timer går greit så lenge du er innstilt på det. Det eneste som mangler, er en rimelig Norwegian- rute. Vi ville ikke til Middelhavsområdet fordi sommersesongen der faller sammen med den flotteste tiden her hjemme. Derfor vurderte vi både Thailand og Brasil, og valget var ikke vanskelig. Brasil har et bedre klima, tørt, varmt og stabilt, sier Thoresen.

Ingen turistmaskin

Og dette klimaet, med sommertemperaturer tolv måneder i året, har nå mange fått øynene opp for.

Før år 2000 var det mest turister fra Brasil som søkte seg opp til de finkornede strendene langs kysten av det nordøstre Brasil. På den tiden gikk det bare ett rutefly i uken til dette området fra Europa. Alle andre fly måtte gå ned i Rio de Janeiro eller São Paulo, en omvei på åtte timers flytid.

I dag går det rutefly fra Europa hver dag hele året til millionbyene Fortaleza, Natal og Recife. Turistboomen minner om den som overrasket Thailand på nittitallet. Forskjellen er altså at mange av de europeerne som reiser til nordlige deler av Brasil, har kjøpt seg et sommerhus der.

Men tross denne relativt ferske valfartingen til Brasils endeløse strender, er det ennå mulig å suge til seg autentisk kultur rundt feriehus-veggene.

Mañana, mañana

Apropos mett og døsig er frasen ”kommer jeg ikke i dag, så kommer jeg i morgen” for mange nordboere forbundet med det sydlandske temperamentet. Men Gjesvold vil ha til livs myten om at brasilianere jobber mindre enn den jevne nordmann, eller at denne holdningen til livet er underlegen vår egen oppjagede. De har bare en annen innstilling, mener han.

– Du rammes av kultursjokk idet du ankommer landet, og det tar en ukes tid innen du er mentalt integrert. Ting foregår i et annet tempo, men de blir gjort, og det tror jeg vi har veldig godt av å erfare, sier han.

Religion… og fotball

De aller fleste brasilianere er katolikker. Rundt 10 prosent er anglikanere og metodister.

Noen tilhører også afro-brasilianske kulter, kalt candomblé og umbanda. Og hvis fotball kan sies å være en religion, har katolisismen sterk konkurranse i Brasil. Landet har vunnet VM i fotball en rekke ganger. De vant over Sverige i 1958, Chile i 1962, Mexico i 1970 og USA i 1994.

Når det er en internasjonal kamp på TV, stopper landet opp.

Sandstrender i Nordøst-Brasil

Copacabana og Ipanema er verdens mest berømte strender. Men statene Ceara, Rio Grande do Norte og Maranhao har milelange, ubefolkede sandstrender. Det kan få selv den mest inkarnerte byboer til for en stund å glemme sivilisasjonen.

Jericoacoara og Canoa Quebrada er fine startsteder om du vil utforske de endeløse strekningene av urørt sand. Og på Praia da Pipa i nerheten av Natal kan du være 99 prosent sikker på å få en svømmetur med lekesyke delfiner.

Transport

Brasil har et fremragende bussnettverk, mens de få tilbakeblevne togrutene kun er for de eventyrlystne. Det går busser til selv den minste lille by. Det er noe lavere komfort på de korte strekningene, men komforten er generelt god på de lengre strekkene.

De enorme avstandene gjør det mindre attraktivt å kjøre i egen bil, og overfall langs veiene kan forekomme. Flytrafikken er en pålitelig, men ofte ganske langsom affære.

Flodbåtstur (Amazonas)

Det ufremkommelige terrenget i jungelen gjør at den mest effektive transportformen er via flodene. De falleferdige prammene, som seiler på det innviklede nettet av floder, er den eneste måten å komme seg frem på for lokalbefolkningen, men for turister er det å ligge henslengt i en hengekøye mens prammen seiler gjennom jungelen, en attraksjon i seg selv.

Jungeltur (Amazonas)

Som turist er det vanskelig å bevege seg rundt i delstatens hovedstad Manaus uten å bli antastet av folk som vil selge en tur inn i jungelen. Det er masser av flotte og fargestrålende brosjyrer med bilder av planter og dyr, men de holder sjelden alt de lover.

Du bør i stedet sikre deg i detaljer hva turen innebærer. Du bør også insistere på å treffe guiden innen du betaler. Fire dager er et anbefalt minimum for en tur.

Iguacu–vannfallene

De gigantiske vannfallene på grensen mellom Argentina og Brasilia ligger litt vekk fra den normale gringorute opp langs kysten, men er ikke en mindre fantastisk opplevelse. Vannfallene finnes i den frodige, tropiske regnskogen.

Vannenes møte (Encontro das aguas)

Et selsomt syn i Amazonjunglen er stedet der den brungule Rio Solimoes løper ut i den mørkebrune Rio Negro. De to flodene er bifloder til Amazonfloden, og selv om vannene løper rett i hverandre, blander de to fargene seg på mystisk vis ikke.

Fjellet Corcovado (Rio de Janeiro)

På det pukkelryggede fjellet Corcovado står den 30 meter høye kristusfiguren og ser ut over Rio. Statuen er et av Rios varemerker, og er fryktinngytende med sin plassering på det 710 meter høye fjellet.

Toppen kan nås i bil, men den største opplevelsen er å ta det lille skramlende toget som kjører gjennom Nasjonalparken Tijuca.

Slumkvarteret (favela) (Rio de Janeiro)

Favela er det brasilianske ordet for de slumkvarterene som ligger strødd ut over fjellstrekningene i Rio (og i alle andre større brasilianske byer). En enorm del av den brasilianske befolkningen bor i disse favelas, og en tur innenfor i en så totalt anderledes verden er en opplevelse. Men for alt i verden ikke gå på egenhånd. Ulike guider arrangerer besøk i Rios favelas.

Mer info: http://www.mediaplanetonline.no/article/245