SOSIAL, SUNNHET, GENERELT, BOLIGKJØP

Soler vekk psoriasis

Flagg ARTIKKEL 23-09-08 ~4 minutters lesing · 680 ord

Leilighetskjøpet har gitt meg større mulighet til å reise når jeg selv vil og har behov for det, forteller Solbu, som til daglig bor og arbeider på Gjøvik. Han er en av rundt 120 000 nordmenn som har psoriasis.

Sykdommen gir utslett og kløe i huden fordi hudcellene deler seg hurtigere enn normalt. Sol og saltvann hemmer celledelingen, og er derfor en av de beste behandlingsformene ved psoriasis.

Klimabehandling Helt siden 1974 har nordmenn med psoriasisutslett fått tilbud om ”klimabehandling” på Gran Canaria. Dette er et tre uker langt opplegg i regi av Rikshospitalet. Hvert år dekker staten slike behandlingsreiser for rundt 600 av de hardest rammede psoriasispasientene i Norge. Terje Nordengen i Psoriasisforeningen roser behandlingstilbudet på ferieøya:

– Oppholdet gir pasientene både et psykisk og et fysisk oppsving. De får slappet av og slipper å tenke på alle salver og kremer de vanligvis bruker. Huden normaliserer seg, og for mange holder den seg også fin i flere måneder etterpå.

Billige reiser og godt miljø

Ifølge Nordengen er Gran Canaria det absolutt mest populære reisemålet for nordmenn med psoriasisplager. Det er det flere grunner til.

– Mange har deltatt på den statlige klimabehandlingen og blitt kjent med folk på den måten. Senere velger de ofte å reise tilbake som privatpersoner. Psoriasisutslett ser jo heller ikke så lekkert ut. Derfor føler nok noen at det blant annet er lettere å gå på stranda sammen med andre som er i samme situasjon. Og til sist velger nok mange Gran Canaria fordi det er stor chartertrafikk dit og flybillettene ofte er relativt billige.

Verdifull investering

Karl Morten Solbu fikk psoriasis i 1970, og hadde vært mange ganger på Gran Canaria før han valgte å kjøpe leilighet der i 2005.

– For meg har det helt klart vært en verdifull investering. Foreløpig er jeg der mest i ferier, men når jeg blir pensjonist, kommer jeg nok til å bo der i lengre perioder vinterstid, sier han.

Solbu forteller videre at leiligheten hans ligger i Arguineguing, et område hvor også mange andre nordmenn eier boliger og oppholder seg i lengre perioder.

– Miljøet blir derfor helt forskjellig fra hva man normalt opplever på vanlige charterreiser, sier Solbu, som etter mange år på øya også har blitt kjent med mange folk.

– Jeg har et nettverk der og føler en tilhørighet til stedet, forklarer han.

Vurder behovet

Solbu har ofte med seg kona på feriene til Gran Canaria, og sammen har de meldt seg inn i en vandrerklubb.

– Ellers bruker jeg selvfølgelig mye tid på soling og bading. Leiligheten ligger like ved stranda, forteller Solbu, og legger til at det å eie en egen bolig på Gran Canaria, virkelig er å anbefale.

– Men man bør selvfølgelig først vurdere behovet nøye. Hvor ofte har man for eksempel mulighet til å bruke boligen? Vil det lønne seg? For noen blir det kanskje en prioriteringssak. Alle har ikke råd til både leilighet på Gran Canaria og hytte på fjellet.

Kopler av og blir kvitt kløe

Men har man først bestemt seg, er det i følge Solbu veldig uproblematisk å kjøpe bolig på Gran Canaria.

– I hvert fall i området rundt Arguineguing, hvor vi kjøpte. Der er det så mange nordmenn som bor og arbeider, at man klarer seg helt fint uten å kunne spansk. Solbu har hittil i år vært på Gran Canaria to ganger.

– Det er absolutt verdt det for meg. Jeg kobler så godt av ved å skifte omgivelser. I tillegg blir jeg kvitt kløen i huden, som er det som plager meg mest når jeg har mye psoriasisutslett.

Om psoriasis

  • Psoriasis er et gresk ord og betyr utslettsykdom. Det kommer opprinnelig av det greske ordet psora, som betyr kløe.

  • Psoriasis er en hudsykdom – vanligvis med tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.

  • Psoriasis er en systemsykdom som skyldes ubalanse i immunsystemet.

  • Sykdommen kan behandles med kremer og salver. Å utsette huden for sol og saltvann er også en god behandlingsmåte, som hjelper mange.

  • Staten tilbyr derfor ”klimabehandling” på Gran Canaria hvert år til de rundt 600 psoriasispasientene som er hardest rammet.

Mer info: http://www.mediaplanetonline.no/article/268