BOLIG, KJØP, SALG, BOLIGKJØP, FERIEBOLIGER

Klassiske Fallgruver

Flagg ARTIKKEL 18-04-09 ~2 minutters lesing · 387 ord

Alt virker perfekt. Du sitter på stranda med prospektet i hånda. Budet er akseptert og drømmehuset er ditt. Men forskuddet var urimelig høyt. Skulle du betalt det sånn helt uten videre?

  • Den mest klassiske fallgruven er at kjøperen betaler for mye på forskudd uten noen form for garanti, forteller Alf Grønneflåta, formann i Forum for Utenlandsmeglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund.

I praksis vil dette si at entreprenøren bygger for kjøpers penger. Skulle han/hun gå konkurs, kan du se langt etter de pengene.

Bruk en seriøs megler

  • Et annet problem som av og til oppstår er at kjøper får problemer med å få skjøtet, for eksempel ved at det har oppstått en konflikt mellom ulike aktører. Det hender i blant at det blir benyttet mellommenn som skal ha hjemmelen i en periode, sier Grønneflåta.

Et tips er derfor å unngå mellommenn og benytt deg av en seriøs megler.

Andre problemer knytter seg ofte til leveringstid og uenighet om standard. Be derfor om å se referanseprosjekt fra den entreprenøren som du kjøper av, råder Grønneflåta.

Han ønsker ikke å henge ut noe land som mer risikabelt enn andre, men sier at det kan finnes ”kjeltringer overalt”.

  • Det sikreste er å gå via en seriøs, norsk megler. Disse gir garanti for riktig oppgjør og hjemmelsoverføring. Som regel får kjøperen også kontrakten på norsk, sier Grønneflåta. Ellers bør en gjøre grundige undersøkelser på egenhånd, fortrinnsvis via seriøse, lokale advokater. Ansvaret for alle detaljer rundt kvalitet og standard ligger da som regel på kjøperen selv.

Worst-case scenario

Hva om det verste skulle skje? At forskuddet er betalt og entreprenøren går konkurs. Har en noen muligheter til å få pengene tilbake?

  • Dersom du ikke har bankgaranti og utbyggeren er konkurs er jeg redd for du ikke har så gode kort. Via lokale advokater så må du da kontakte de lokale ansvarlige banker/kreditorer evt. andre aktører som overtar prosjektet, sier Grønneflåta.

Like tynt ligger man an om det oppstår en konflikt så en ikke får skjøtet.

  • I siste instans kan du gå til rettsapparatet i det aktuelle land, men dette er ofte en langvarig og kostbar prosess, sier Grønnflåta, som understreker at de aller, aller fleste kjøpene går bra og kundene som regel er fornøyde.

Følg noen enkle forhåndsregler, og unngå å bli sittende på stranda med prospektet i hånda - og skjegget i postkassa.