Eli Hagen roser huset og forteller litt om bakgrunnen for kjøpet.
- Vi hadde i enkelte slitsomme perioder lånt leiligheten til en partivenninne i Spania. Vi likte stedet, syntes det var nydelig og åpnet muligheter for deilig rekreasjon, sier hun.
Tanken på at paret kunne kjøpe noe selv hadde enda ikke dukket opp. Men så skjedde det noe.
- En gang vi var på besøk så vi et hus som hadde sol fra morgen til kveld på terrassen. Både Carl og jeg var enige om at skulle vi noensinne kjøpe hus der nede, var dette stedet, sier Eli.
Det gikk en stund. Eli nevnte for venninnen at de hadde sett huset, men tenkte ikke mer på saken.
- Så, i oktober, ringte min venninne plutselig: «Nå er huset dere likte til salgs!» var beskjeden vi fikk.
Vi ble overveldet. Ønsket om å kjøpe var der, men vi tenkte umiddelbart at dette stedet ville vi ikke få tid til å bruke. Ikke hadde vi råd heller, så vi slo det fra oss, forteller Eli. Senere fikk hun ideen om å spørre moren om hun ville være med på huskjøpet.
- Slik gikk det til at Carl, jeg og min mor kjøpte feriehus i Spania, forteller hun fornøyd.
Bortgjemt perle
Adresse og beliggenhet vil ikke ekteparet ut med. Å leve skjermet der nede, i motsetning til i den offentlige oppmerksomheten i Norge, er noe av selve poenget. Men huset og omgivelsene kan de fortelle mer om.
- Boligen er et rekkehus som ligger i atrium rundt et svømmebasseng. Vi har Middelhavet bare 250 meter unna. Vi har lagt fliser både på for - og baksiden og bygget ett rom til, slik at det er blitt god plass, sier de.
Hva gjør de så der nede? En typisk dag tilbringer ekteparet gjerne i solen på terrassen. De slapper av med en bok eller aviser. Eller de går turer på stranden som er like nedenfor huset.
Paret spiller også golf. I følge Eli er Carl fl ink mens hun selv er mindre god - men det oppveies når de kan spille med handikapregler!
Paret gjør det meste av vedlikeholdet selv, men hyrer en gartner som vanner området og passer på blomstene.
Eller så er det alltid et eller annet å gjøre på huset, fra «hamringting» til beising av skodder etc. Det er nok å pusle med hvis man blir lei solen, sier Eli. Boligen har få ulemper.
Det eneste måtte være at den er over tre etasjer så det blir mange trapper å løpe opp og ned når vi blir eldre, sukker Eli.
Skriv testamente Prosessen rundt kontraktinngåelsen og overtagelse gikk smertefritt. Når det gjelder råd og anbefalinger til andre som vurderer boligkjøp i Spania, har paret kun ett:
- Vi anbefaler alle å skrive testamente med en gang de kjøper bolig.
Få dette umiddelbart tinglyst hos Notarius Publicus slik at det står sort på hvitt hvem som skal overta når en faller fra. Dette er viktig, ellers kan man risikere at eiendommen blir konfi skert av den spanske stat, påpeker de. Og kommer med en siste oppfordring til potensielle kjøpere:
- Hold dere unna alle mulige såkalte eksperter som vil legge fliser og utbedre ting, eller skaffe tillatelser til slikt osv. Her er det mye humbug! Sørg for å få skikkelige referanser og alt som skal gjøres korrekt nedskrevet.
Paret synes de har vært heldige med kjøpet. De har i alle fall ikke angret en dag på det:
- Vi er kjempefornøyd med investeringen. Ikke minst muligheten til å ha dette varme stedet som vi kan reise til når det er grått og trist i Norge!