BEDRIFT, ØKONOMI, TOMTER, JORD

Landbruksjorden har steget med 50 prosent på tre år

Flagg 27-10-08 ~2 minutters lesing · 217 ord

Mens de amerikanske boligeierne i byene lider under faldende boligpriser og krise på de såkalte subprime-lånene, stiger jordprisene til himmels på landet. Bare i løpet av de siste tre årene har landbruksjorden i gjennomsnitt steget med 50 prosent så en hektar landbruksjord nå koster i gjennomsnitt 24.000 DKK i USA.

Landbruksjorden er dyrest i de små statene i det nordøstlige USA. Rhode Island har ledertrøyen med en hektarpris på 120.000 DKK. Hakket etter kommer prisene i Delaware, New Jersey og Connecticut. Men stater som California, Alabama, Illinois, Arizona, Florida og Indiana ligger like bak, når det kommer til priser på landbruksjord.

Det er langt fra utelukkende eierne av de i alt ca. 2,1 mill. amerikanske landbrukene som presser prisene opp , når de gjerne vil få fatt i nabogården. I en landbruksstat som Iowa eier farmerne derfor kun 60 prosent av landbruksjorden. Resten kontrolleres av investorer fra Wall Street og andre steder, som forventer at jorden skal gi en større avkastning en f.eks. obligasjoner vil gjøre.

Dessuten presses prisen på amerikansk landbruksjord opp av etterspørselen etter gjødsel til fremstilling av brennstoffet bio-etanol. Det er en utvikling som skyter fart pga. en ny energilov som snart krever at en større del av de amerikanske bilene skal være i stand til å kjøre på bioetanol, fremgår det av artikkelen.

Skribentmail: