Da boligmarkedet i Tyrkia tok av, skjedde det med bravur. Man gikk fra null til hundre i løpet av bare noen få måneder; for tre-fire år siden skulle ”alle” plutselig ha feriebolig i Alanya, Belek, Kemer, Bodrum, Fethiye eller Side. Og vi nordmenn sto langt fremme i køen. Der Tyrkia tidligere hadde vært et ubetydelig marked for spesielt interesserte, ble det plutselig så populært at bare Sverige og Spania i dag er større utenlandsmarkeder for nordmenn enn Tyrkia. Selv gamle klassikere som Frankrike og Italia må se seg slått av nykommeren helt sørøst i Middelhavet.
Hånd i hånd med etterspørselen dukket det raskt opp en rekke norske eiendomsaktører med tyrkiske fristelser i porteføljen. Litt ellevilt var det nok i starten, og trolig var det både riktig og sundt at flere av aktørene valgte å gå sammen i ulike former for samarbeid etter en stund. I dag er de aller fleste norske meglere og agenter i Tyrkia både dyktige og erfarne, og det trengs nok – for vi er ganske sikre på at Tyrkia vil forbli et livlig norsk marked også i årene som kommer.
The Hill
De norske ”bastionene” i Tyrkia er Alanya, Belek, Kemer, Fethiye, Bodrum og Side. Størst norsk aktivitet var det allerede fra starten i Alanya, Kleopatras gamle ferieby ved kysten en drøy times kjøretur sydøstover fra Antalya. Byen var allerede godt kjent som feriemål for pakketurister, og det var derfor naturlig at mange søkte seg nettopp hit når de nå skulle på boligjakt. Og det er da også nettopp i Alanya vi begynner vår Tyrkia-tur denne gang, med et flott anlegg under oppføring i den lille forstaden Konakli.
Her bygger den tyrkiske eiendomsgiganten Konay anlegget The Hill, nydelig plassert i en åsside med storslagen utsikt over havet. Konay har gjennom 56 år bygget næringsbygg i Istanbul og Ankara, og er en av de ledende eiendomsutviklerne i Tyrkia. Med The Hill går de nå for første gang inn i ferieboligsektoren, og legger massevis av prestisje i prosjektet: Dette skal være et showcase for selskapets videre satsing i sektoren. Konay har bunnsolid økonomi, enorme ressurser og skyhøye ambisjoner. Dette, koblet med gunstige priser for å fylle anlegget raskt, er akkurat hva du som boligkjøper bør se etter i et hvert marked. Så med forbehold om at vi ikke har sett anlegget ferdig, tror vi du gjør lurt i å sjekke ut The Hill om du er på boligjakt i Alanya. Et visningshus med ferdige leiligheter står klart i disse dager. The Hill selges i Norge gjennom Hamitons, og salget har akkurat åpnet. Det er ikke ofte vi gir så klare anbefalinger på et uferdig anlegg. The Hill i Konakli er et unntak.
Belek – golfparadiset
Belek er bygget opp fra intet. Her er ingen historie, ingen ruiner, intet yrende natteliv og ingen fristende handlegater. Turistene holder seg på sine all-inclusive-hoteller. Så hva i alle dager gjør Belek til et av de hotteste reise- og ferieboligmål i Tyrkia? Svaret er enkelt: 15 fantastiske golfbaner. Og flere er underveis!
Jeg kommer sydfra etter mitt besøk i Alanya, og er nær ved å gå glipp av avkjøringen til Belek; har stedet vokst så raskt frem at tyrkiske veimyndigheter ennå ikke har rukket å lage skilt? Fullt så ille er det vel ikke, men jeg fastslår likevel at veksten har lurt min bærbare GPS trill rundt.
Belek ligger et kvarters kjøring syd for flyplassen i Antalya, og som sådan er beliggenheten fantastisk. Ikke mange andre turist- og ferieboligområder rundt Middelhavet kan vise til like enkel adkomst. Legg så til at Belek ligger vakkert til ved sjøen, er spekket med utrolig flotte og etter norske forhold rimelige femstjerners hoteller og du er nær ved definisjonen på ferieparadiset.
Og det er det da virkelig også. Men la det være nevnt med én gang: Belek er først og fremst et paradis for golfere. Om du ikke er bitt av golfbasillen, er sjansen stor for at du går et temmelig kjedelig ferieopphold i møte (om du da ikke er fornøyd med å ligge i en solstol, lese en god bok og nippe til en drink med parasoll i).
Belek består i all hovedsak av en rekke fire- og femstjerners hoteller, i tillegg til hele 15 golfbaner (inkludert korthullsbaner). Rundt dette bygges det opp en betydelig mengde ferieboliger i form av leiligheter og villaer, nesten uten unntak i større eller mindre resorts. Sentrum i Belek – om man da i det hele tatt kan snakke om noe sentrum – er på ingen måte noen pulserende eller sjarmerende møteplass. Fraværet av gate- og natteliv er påfallende.
Hotellene er rett og slett fantastiske. I tillegg til all tenkelig komfort og beliggenhet ved sjøkanten, tilbyr samtlige (med et par hederlige unntak) såkalte all-inclusive-pakker. Det betyr at alt du spiser og drikker på hotellet er inkludert i romprisen. Når du så betaler rundt en tusenlapp per natt for full pakke på et luksushotell, sier det seg selv at de færreste i det hele tatt forlater hotellet – med unntak av når de skal på golfbanen. Dette er jo vel og bra, og ærlig talt en meget god deal for deg som gjest. Det negative er selvsagt at det på denne måten ikke oppstår noe miljø i Belek. For hvem tør vel satse på en gourmetrestaurant eller en trendy bar, når alle potensielle gjester sitter fast på hotellet sitt?
Dette er altså det Belek du møter som eier av en fritidsbolig i området. Høres det negativt ut? Det håper jeg da inderlig ikke. Belek er et av de flotteste, mest tilgjengelige, mest moderne og mest ettertraktede feriestedene i Tyrkia. Supert er det også etter min mening at ingen får bygge høyere enn fire etasjer. Men foreløpig er nok paradis-følelsen sterkest for golfere. Som meg…
Flere norske meglere og agenter er representert i Belek, og i et ”normalmarked” har de forholdsvis gode dager. Akkurat nå er det derimot ganske stille selv i det stadig mer populære Tyrkia, fordi også vi rike nordmenn (dumt nok) venter på at den internasjonale finansnedturen skal snu før vi kjøper.
Det gir oss anledning til å besiktige tilgjengelige eiendommer i tilnærmet fred og ro. Og det bygges stort sett flott i Belek. For mange er det også en velsignelse at det ikke bygges høyhus, slik at følelsen av åpenhet og luft overlever selv i hektiske utbyggingsområder.
Vi starter vår boligrunde med et besøk hos den tyrkiske utbyggeren Eksioglu, som er det største av utbyggerselskapene i Belek og som i Norge er representert ved Ring Utland. Aktiviteten er høy, og ved siden av en rekke ferdigstilte anlegg har de fire prosjekter under oppføring – og mer i pipelinen, etter tunge tomteoppkjøp mens det fremdeles er tilgjengelig land nær golfbanene i Belek.
– Men tomtene begynner å bli dyre nå, så kundene må nok forvente seg høyere boligpriser etter hvert, sier Hakan Tuna over en kruttsterk tyrkisk kaffe i Eksioglus hovedkvarter i Belek.
Det første anlegger vi besøker er Nirvana Club. Et grusomt navnevalg, spør du oss – men navnet skjemmer jo som kjent ingen. Det er vanskelig å danne seg noe godt inntrykk av bygningsmassen i skjelettform på en støvete anleggsplass, men beliggenheten og størrelsen på anlegget er absolutt tiltalende. Her er du i nærheten av alt (fem minutter til de fleste av golfbanene, eller til stranden), og i tillegg har du tilgang til mange fellestjenester i selve anlegget: Aquapark med stort friform-basseng, fitness-, spa- og saunasenter, billiard-kafé, lekepark, servicekontor, parkeringsplass med kapasitet for 48 biler, bar, underholdningsområde og mye annet. Anlegget har også egne ordninger for transport til og fra flyplassen. Og for deg som måtte være nervøs, er anlegget oppsatt med 24 timers vakthold.
Leilighetene er fordelt på fire firetetasjers bygg, og prisene starter på 98.000 euro. Det tilsvarer snay 800.000 norske kroner for 67 kvadratmeter, eller ca 12.000 kroner per kvadratmeter. De største leilighetene er for øvrig på 120 kvadratmeter, og alle er utstyrt med aircondition (og varme) i alle rom.
Kemer - der elementene møtes
40 kilometer vest for Antalya ligger badebyen Kemer. Her finner du nydelige strender, yrende badeliv, avslappet livsnyteri i byens vakre sentrum – og noe overraskende fremragende skimuligheter i de majestetiske Taurus-fjellene, som strekker seg rett opp fra Middelhavet til høyder tilsvarende Galdhøpiggen. Kemer er i høyeste grad stedet der ele-mentene møtes!
til tross for at Kemer skal ha over 300 sol-dager i året, møtes jeg av et illsint tordenvær på vei vestover fra Antalya. Lynene flerrer mellom fjellsidene, og de slitne vindusviskerne i min leiebil i økonomiklassen er sjanseløse mot regnet som bøtter ned. Kunne mitt besøk i Kemer i det hele tatt ha begynt mer katastrofalt?
Visst kunne det det. Og det gjør det da også. På den første byggeplassen jeg besøker glir jeg på en såpeglatt helle, og kyler venstre storetå inn i en murvegg. Det gjør så vondt at jeg nesten svimer av. Velkommen til Kemer!
Livets lyse sider
Men livet er alltid lysere når man evner å se det positive i ting. Mitt ufrivillige straffespark mot murveggen avstedkommer naturlig nok et besøk på byens private sykehus. Mitt lokalkjente reisefølge hadde noen minutter forut for ulykken snakket varmt om nettopp dette sykehusets fortreffelighet, mens jeg nikket høflig og lurte i mitt stille sinn på om det snart var lunsj.
For det er jo engang slik med oss journalister at vi helst vil erfare ting selv før vi tar den type utsagn for god fisk. Som tenkt, så gjort. Her er jeg da, nyskadet og fin, og plasseres umiddelbart i en rullestol av en tilstormende sykesøster. Søt er hun også. Og allerede mens hun ruller meg inn mot legekontoret innhentes vår ekvipasje av en sykesøster nummer to, denne med et passende pasientskjema for utfylling i neven. Men pasienten snakker jo ikke spesielt godt tyrkisk, så frem dukker det en tredje sykesøster. Denne er belgisk, snakker flytende både engelsk og tyrkisk og fungerer som tolk. Sammen klaprer vi inn på legekontoret. Det er gått under et minutt siden jeg kom haltende inn på sykehuset.
Det følgende er helt utrolig for en som er vant til pasientkøer og senger på gangen i verdens rikeste land: I løpet av en halvtime blir jeg undersøkt av legen (som avbryter lunsjen for min skyld), røntgenfotografert (ikke noe brudd, heldigvis), plastret, bandasjert og trøstet. Jeg betaler i kassen, og ønskes velkommen igjen av minst ti smilende ansatte i hvit frakk. Det er nesten så jeg vil anbefale enhver nordmann å få i det minste en flis i fingeren – i alle fall om fingeren tilhører en ansvarlig person i det norske helsevesenet. For maken til service og tempo har jeg aldri opplevet på noe sykehus! Her har vi rett og slett mye å lære.
Felizya Residence
Men jeg er ikke i Kemer for å more meg på sykehuset; det er på tide å sjekke ut boligmarkedet. Og jeg starter der jeg slapp da fotfestet glapp, nemlig i anlegget Felizya Residence. Det ligger et par kilometer nord for selve sentrum, noe som gjelder nesten alle nye anlegg i området: Tomteprisene sentralt i Kemer sentrum har steget raskt og koster nå rundt 600.000 euro per mål, mens prisene i området rundt byen fremdeles holder seg på rundt 200.000 euro. Det medfører at kvadratmeterprisene på en leiligheter i sentrum starter på 2.000 euro (ca 16.000 kroner), mens de utenfor byen starter så lavt som 850 euro (ca 6.800 kroner).
Felizya Residence er en summende byggeplass, og jeg blir møtt av eier og utbygger Erdal Sahin med en gjestfrihet og hjertelighet som jeg etter hvert har skjønt er typisk tyrkisk. Erdal har i tillegg tilbragt store deler av sitt liv i Sverige hvor han har bygget opp en rekke restauranter, så han er også godt kjent med skandinavers krav til gode ferieboliger.
Og Erdal bygger et flott anlegg! Leilighetene varierer mellom 64 og 208 kvadratmeter, og er priset til rundt 1.000 euro (ca 8.000 kroner) per kvadratmeter. De er godt utstyrt med mange lekre detaljer, og utbygger gir deg stor valgfrihet med hensyn til farger på fliser, vegger og andre overflater.
Fellestilbudene er det heller ikke mye å si på. Anlegget vil inneholde blant annet både utendørs og innendørs basseng, treningssenter, hammam (tyrkisk bad), yogarom, badstue, massasjerom, tennis-, volleyball- og basketballbaner, billiard- og bordtennisrom, lekerom, butikk, kafeteria, internt telefonsystem på området, calling-system med kamera til hver leilighet og 24 timers kameraovervåkning av hele området.
Salget er godt i gang, og mer informasjon finner du her:
http://www.felizyaresidence.com
Dansk fotfeste i Kemer
Det dansk-tyrkiske selskapet Concept House har etter hvert fått solid fotfeste i Kemer-området. Danskene Erik Maul og Henrik Borup har lang erfaring med både investeringer og eiendom, mens de to tyrkiske brødrene Hasan og Nurretin Bilgis på sin side er erfarne entreprenører. Sammen står de for en rekke anlegg i Kemer (i tillegg til et par i Camyuva), og er med på å gi tyngde til en etter hvert ganske omfattende skandinavisk representasjon i byen.
Vi ser først på anlegget Phaselis I, som skiller seg litt ut fra omgivelsene med sin romersk-inspirerte byggestil med fremtredende bruk av søyler fra sokkel til møne. Anlegget består av 24 leiligheter med felles basseng. Åtte av leilighetene er på 70 kvadratmeter, de resterende 16 er duplex-leiligheter på 80 kvadratmeter. Prisene starter på 128.000 euro, som tilsvarer ca en million norske kroner. Det gir en kvadratmeterpris på rundt 14.500 kroner, men så er da også avstanden til sjøen bare 600 meter.
Concept House står også bak prosjektene Myra I, II og II (hvorfor være krampaktig på navn hver gang, egentlig?) – også de holdt i en felles byggestil. Men denne gang har danskene gått bort fra det romersk-inspirerte, og holdt seg i en mer klassisk moderne stil. De to siste Myra-anleggene har fremdeles ledige leiligheter, i litt forskjellige størrelser og priser. I Myra II får du en 74 kvadratmeters leilighet (som vanlig i Tyrkia inkludert terrasser) for 159.000 euro. I Myra III, det nyeste av anleggene, koster en leilighet på 108 kvadratmeter 199.000 euro. Mer informasjon finner du her:
Vikinger som bygger
Det norske selskapet Vikinghus er etter hvert også godt forankret i Kemer. På folkemunne fleipes det med at Vikinghus alene er ansvarlige for at det formelig kryr av glade mennesker fra Haugesund i Kemer sentrum når solen skinner. Og når sant skal sies, var det påfallende mange haugesundinger på flyet ned til Antalya…
Når jeg skader storetåen i sprutregnet den dagen jeg ankommer Kemer, er det nettopp en ekte viking som trer støttende til og geleider meg til sykehuset. Riktignok er ikke Dag Arvnes fra Haugesund, men han er ikke mindre blid av den grunn. Jeg mistenker at han rett og slett er blid av natur, men skal man tro 54-åringen fra Haslum i Bærum er det først og fremst hans nye, andre fedreland Tyrkia som skaper humøret. Og det til tross for at det var en ren tilfeldighet som førte ham til Tyrkia og Kemer.
– Jeg var på forretningsreise, og satt og kjedet meg mens jeg bladde i tekst-TV på hotellet. Så kom jeg over en annonse for en leilighet i Kemer. Jeg ringte hjem til kona mi og sa at nå skal vi kjøpe leilighet i Tyrkia!
Selvsagt ble utsagnet møtt med en stor porsjon skepsis der hjemme, spesielt fordi ingen av dem noensinne hadde satt sine ben i Tyrkia – og langt mindre i Kemer, som de ikke engang hadde hørt om. Men ekteparet fra Haslum dro ned, forelsket seg i Kemer på flekken og kjøpte seg en liten leilighet i Vikinghus-anlegget Viking 11 etter en snau times betenkningstid. Og siden har de aldri sett seg tilbake.
– Vi kjøpte i juni 2006, og siden har vi nok vært her nede rundt 20 ganger, forteller Dag med stor entusiasme. Han har trappet ned jobben hjemme, og satser nå stadig mer på å formidle eiendom i Kemer gjennom selskapet May-Tek. Denne oppgaven utfører han med åpenbar glede, og prater ivrig med alle han møter – fra naboen i køen på flyplassen til alle som har ryggsekk. Kanskje en egenskap som sitter igjen fra tiden da han var impressario for blant andre Dollie de Lux og Ole I’dole?
– Det finnes ikke noe bedre enn å snakke med mennesker, smiler Dag mellom slagene.
Parets duplex-leilighet er på rundt 80 kvadratmeter, med to soverom og god nok plass for to over to etasjer. Og den ble deres for kun 385.000 kroner.
– Vi syntes det var fristende billig dengang, og det var nok et godt kjøp i tillegg. I dag går tilsvarende eller til og med litt mindre leiligheter i dette anlegget for oppunder 600.000, sier Dag.
Viking 11 er i all hovedsak en norsk koloni i Kemer, med ikke mindre enn 39 norskeide leiligheter av totalt 48. De resterende er spredt på ulike nasjonaliteter – Dag har full oversikt: En fra Tatakstan, en fra Aserbajdsjan, en fra Nederland, fire fra England og to fra Danmark (hvorav én kjøpte kun for investering). Nordmennene kommer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør (med en solid stopp i Haugesund), og utgjør et livlig sentrum i området.
Og Dag Arvnes er ikke i tvil om at han har funnet sitt drømmested:
– Kemer er vårt paradis! slår han fast med et stort smil.