BOLIG, KJØP, SALG, ADVOKATER, EIENDOMMER, EIENDOMSMEGLERE, EIENDOMSSKATT, FERIEBOLIGER, FRADRAG, HYTTER, SKJØTER, TOMTER, JORD, VILLAER

En rødmalt bankbok

Flagg ARTIKKEL 21-03-10 ~4 minutters lesing · 762 ord

Å bli boligeier for første gang kan være litt av en økonomisk utfordring. Og selv om boligprisene nå ser ut til å holde pusten er prisnivået enda så høyt at mange førstegangskjøpere bare må nøye seg med å se på boligannonsene selv med en stor månedlig boligoppsparing i baklomma.

Men drømmen om et lite hus med hage og flott natur som nærmeste nabo er ikke så langt unna. Ikke lengre enn over en landegrense.

Her er det mange hus til under en halv million kroner, og hvis boligoppsparingen investeres i en svensk ’stuga’, kan man med utgifter som tilsvarer den månedlige boligoppsparingen, bli den stolte eier av et romantisk rødt hus uten å behøve å grave altfor dypt etter penger i lommene.

»Det høres veldig fornuftig ut. Hvis pengene blir satt inn på en bankbok med fire prosent rente står de bare og kjeder seg og man får ikke glede av dem på mange år. Men bankboken kan byttes med en feriebolig med opplevelser og glede. På den måten er man i hvert fall sikker på å få noe aktivt ut av pengene,« sier Ann Lehmann Erichsen, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun sier at sjansen for å få investeringen igjen er god og at risikoen for å tape på eventyret er veldig liten.

»Man skal ikke gjøre det for å tjene en masse penger, men heller for å bytte sparekontoen med opplevelser,« sier hun.

Den svenske prisutviklingen er ikke like stor som den danske.

»Til manges store overraskelse har utviklingen enda ikke stagnert. Den fortsetter, bare i et litt langsommere tempo enn før. Det er forventet at det kommer en stagnasjon en eller annen gang, men ikke en voldsom nedgang,« siger eiendomsmegler Jens Christian Nielsen, som blant annet selger svenske fritidsboliger til dansker på hjemmesiden www.oedegaarde.dk

Når boligjakten starter er det en god idé å se på mange hus. Utvalget er ganske stort selv om prisene holder seg under en halv million kroner.

»De billigste sommerhusene ligger alltid plassert på mindre attraktive steder, og hvis man regner med å få investeringen tilbake igjen, må beliggenheten være god. Beliggenhet er noe man ikke kan gå på kompromiss med. Pass på å kjøp et hus hvor det ikke er hørbar trafikk i nærheten. Markedet er veldig følsomt for støy. Det er fred og ro det handler om. Det er ingen som drar til Sverige for å bo i nærheten av noe som høres ut som en motorvei,« sier han.

Drømmescenarioet for de fleste er huset i enden av skogsveien hvor det ikke er annet end fuglesang. Og så er det vann i umiddelbar nærhet til huset.

»Dette er noe som får prisene til at stige enormt. Den realistiske drømmen er en innsjø i gåavstand. For i det øyeblikket det er utsikt ut over vannet, kommer vi opp i noen helt andre prisklasser. Da koster bare beliggenheten én million kr.,« forteller Jens Christian Nielsen.

Ved huskjøp gjelder det å være veldig oppmerksom. Også selv om huset ligger romantisk plassert ute midt i en skog.

»For skog er ikke bare skog. Er det en naturlig skog, eller er det en dyrket skog som man kan risikere at forsvinner så man plutselig bor like ved fallende trær og motordur i stedet for en skog? Det går ca 80 år før skogen igjen er fullvoksen« sier han.

Vær også oppmerksom på hvem som eier jorda. For mange villaer og hytter er det vanlig at grunnen er »kjøpt fri«, men det kan også være snakk om en ”tomterett” hvor man betaler en leie for tomta, som er uforanderlig i et bestemt antall år. Deretter har eieren av huset så rett til å overta tomta hvis han da kan hoste opp et par hundre tusen til.

Å kjøpe hus i Sverige er en del billigere enn i Danmark. Ikke bare fordi prisnivået og kronekursen er lavere, men også fordi de faste omkostningene vanligvis ligger på halvparten av hva et tilsvarende hus ville koste i Danmark. Det eneste minuset er at skal man må betale skatt av verdiøkningen når man selger igjen.

Kjøpeprosessen er også enklere i Sverige. Vanligvis bruker man aldri advokater i forbindelse med en eiendomshandel.

»Banken hjelper en med alt. Både tinglysning, skjøte og pantebrev. Men vi anbefaler alltid at man tar kontakt med en fagperson som kan utelukke at det er sopp, fukt eller andre skader. Det koster mellom fem og syv tusen svenske kroner – og de pengene er vel anvendte, for det er ikke morsomt å kjøpe et hus og så etterpå oppdage at der er sopp i hele huset,« sier Claes Peuleke, filialdirektør i Handelsbanken.