BOLIG, KJØP, SALG, BOLIGKJØP, FERIEBOLIGER, LEILIGHETER

Boom for boligkjøp i utlandet

Flagg ARTIKKEL 09-06-09 ~4 minutters lesing · 707 ord

Totalt er det nærmere 70 000 nordmenn som i dag eier bolig i utlandet, forteller Bjørn-Erik Øye, administrerende direktør i Prognosesenteret. Tallene er hentet fra den største undersøkelsen som er gjennomført på området, på oppdrag for DnB NOR Eiendom. Over 10.000 husstander deltok og 1655 individuelle intervjuer ble gjennomført.

Her ser vi at halvparten av de nye kjøperne er i aldersgruppen 40- 54 år. De aller fleste (80%) er gift eller samboere. Gjennomsnittsinntekten per husstand som kjøper er mellom 400 og 800 000 kroner.

Konjunkturavhengig

De siste årene har vi opplevd en sterk stigning i markedet, sier Øye. At nordmenn er et ”sidrumpa” folkeslag er kanskje en myte som bør punkteres. Vi flytter i alle fall lettere på oss.

-Men dette er konjunkturavhengig. I dag opplever vi en konjunkturtopp som samsvarer med toppen på 80-tallet, understreker Øye.

Hvis vi sammenlikner dagens kjøp med de under konjunktur-nedgang mellom 2001-2003, ser vi forskjellen. Da lå antall nordmenn som kjøpte bolig i utlandet på under 3000 hvert år.

Øye påpeker at dersom oljeprisene stiger og flyprisene heves, vil ting fort kunne snu.

Primært til feriebruk

De aller fleste kjøper fritidsbolig. Bare hver femte i undersøkelsen oppgir at de kjøper bolig i utlandet for investering. Dette til tross for at nordmenn liker å plassere pengene i bolig fremfor for eksempel i aksjer. Hele 4000 milliarder kroner, eller godt over 60 prosent av vår samlede formue, står i boliger og hytter.

Undersøkelsen viser at vi bytter mellom å bruke hytta i Norge og boligen i utlandet. Det er med andre ord ikke snakk om at turer til Syden skal erstatte påsketurer til fjellheimen. Halvparten av Norges befolkning i dag eier, eller har tilgang til hytte.

Østlendingene dominerer

Hele 50% at de som eier bolig i utlandet bor i Oslo/Akershus/Østfoldområdet, hvor 30 % av landets befolkning bor.

I utlandet er det middelhavslandene som utgjør et tyngdepunkt for nordmenns boligkjøp. Hele en tredjedel av boligkjøpene er i Spania. Spesielt populært er Costa Blanca, som kalles ”Lille Norge” på folkemunne. Sverige kommer opp på en klar andreplass. Interessen for Tyrkia har økt i det siste, mens boligkjøp i fjerntliggende og mer eksotiske strøk fremdeles er marginalt.

  • Dette kan skyldes den høye risikoen både med hensyn til reiseavstand og med hensyn til regionale områder som i dag er underutviklet, tror Øye.

Golf uviktig

Byr så undersøkelsen på noen overraskelser? - Bare fire prosent av de spurte oppgir at nærhet til golfbane er viktig. Dette til tross for at vi stadig får høre hvor populært golf har blitt, og hvor opptatte nordmenn er av å ha norske naboer, humrer Øye.

Når det gjelder hva slags type boliger vi kjøper, er det stort sett egne leiligheter vi vil ha.

  • Interessant er det at ingen i undersøkelsen svarer at de kjøper timeshare-leiligheter, til tross for at det har vært så mye snakk om at timeshare er blitt populært i det siste, påpeker Øye.

Direktefly foran kultur

De som er i planleggingsfasen for å kjøpe, oppgir kultur på en andreplass i hierarkiet over prioriteringer. Direkte flyforbindelser havner helt nede på femteplass.

Men når det kommer til stykket, er lokal kultur mindre viktig enn tilgjengelighet. De som har kjøpt oppgir direktefly på tredjeplass i kategorien ”veldig viktig” og ”viktig” mens kultur faller ned på åttende plass.

Med andre ord: Kultur er viktigere i planleggingsfasen enn i eierfasen. Ting kan tyde på at vi likevel vil er litt sidrumpa - når det kommer til stykket tilbringer vi heller kvelden på terrassen enn på konsert med det lokale bandet.

Kvinne + strand= sant?

  • Vi kan spissformulere tendensene til å si at menn med høy inntekt og høy utdannelse trekkes mot fjellet i Norge, mens menn med lav utdannelse og høy inntekt trekkes mot boligkjøp i Syden, forteller Øye.

- Hva med kvinner?

  • Dere trekkes mot bolig ved sjøen både i Norge og utlandet, sier Øye. Selv om kvinnene ser ut til å være mer glade i livet på stranda, er det også her store variasjoner.

Øye tror at økningen i fritidsboligkjøp i utlandet vil fortsette. Internett og lave flypriser er blant faktorene som gjør oss ivrigere på å lete opp og oppsøke fritidsboliger i utlandet.

-Slik som ting ser ut nå, er det ingenting som tyder på at tendensen vil snu, sier Øye.