BOLIG, KJØP, SALG, BOLIGKJØP, TIMESHARE

Vi deler broderlig

Flagg ARTIKKEL 27-07-08 ~3 minutters lesing · 430 ord

Når Lars Bloch sitter på terrassen i den nye leiligheten sin i Bulgaria nyter han ikke bare vinen og utsikten over Svartehavet. Han nyter i like høy grad det at fritidshuset er et prosjekt som han deler sammen med konen sin og broren med familie.

»Det er hyggelig at vi eier stedet sammen. Når vi sitter og ser ut over vannet tenker vi: Dette er vårt. Det er en helt annen følelse enn hvis vi bare skulle besøke hverandre,« sier han.

Men det har også vært andre refleksjoner inne i bildet.

»Vi hadde lyst på et feriehus begge to, og tenkte at vi fikk mer for pengene når vi kjøpte huset sammen. Bruksmulighetene blir også flere,« sier Lars Bloch.

Leiligheten ligger i »Garden of Eden« i byen St. Vlas ca. 5 km fra Sunny Beach. Den er på 100 kvadratmeter, så vi har god plass.

»Broren min og konen hans har alltid fri i skoleferiene. Det har ikke nødvendigvis vi. Avtalen mellom oss er at vi velger først når vi har lyst til å bruke stedet, og så tar de resten. Men om vi har lyst til å ha ferie samtidig kan vi være der alle sammen samtidig – også med de store ungene, så det er ikke noe problem,« forteller han.

De to familiene har ikke laget en skriftlig avtale om økonomi og retten til å benytte leiligheten.

»Vi er brødre og har aldri hatt problemer, så vi føler nok begge to at det ville være litt for unaturlig. Vi har diskutert det, men vi syntes ikke det var behov for en sameiekontrakt. Vi har mange avtaler, de er bare ikke skrevet ned,« forteller Lars Bloch.

For eksempel er det helt greit at de store barna låner leiligheten, men leiligheten kan ikke leies ut eller lånes bort til venner og bekjente. Hvis den ene parten vil trekke seg, overtar den andre parten leiligheten til den opprinnelige prisen. Og møblene har de to familiene funnet og kjøpt i fellesskap. Alle endringer i innredningen skal også avtales innbyrdes.

»Man kan altså ikke bare plutselig male den ene veggen i stua fordi man kunne tenke seg et maleri der – selv om det kunne være morsomt,« sier han med et flir.

»Vi har tenkt gjennom veldig mange mulige situasjoner, så vi kan sette oss ned og utarbeide en sameiekontrakt uten problemer. Jo eldre vi blir øker sjansen mer og mer for at det oppstår et behov for å få det skrevet ned. Verden forandrer seg, så vi har ikke utelukket at vi kommer til å gjøre det en gang,« sier Lars Bloch.